5 λόγοι για να αναβαθμίσετε το Website σας από Drupal 7 σε Drupal 8

Στον κόσμο της Πληροφορικής τα πράγματα συνεχώς αλλάζουν, αναβαθμίζονται, ανανεώνονται, αποκτούν νέες δυνατότητες και χαρακτηριστικά.

Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με το Drupal. Ήδη η έκδοση 8 διανύει το 4ο έτος της, ενώ τα περισσότερα websites Drupal σήμερα, βασίζονται στην έκδοση 7.

Θα έπρεπε κανείς να αναβαθμίσει το website του στην έκδοση Drupal 8; Για ποιο λόγο; 

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλούς λόγους, αλλά ας δούμε 5 μόνο από αυτούς:

  1. Η έκδοση 8 διαχειρίζεται τη μνήμη και το περιεχόμενο με διαφορετικό τρόπο και πιο αποδοτικό και έτσι το website σας θα "φορτώνει" πιο γρήγορα στον browser.
  2. Η έκδοση 8 είναι σχεδιασμένη για να λειτουργεί άψογα στα κινητά και έτσι το χαρακτηριστικό "responsive" λειτουργεί τέλεια χωρίς να χρειάζεται να κάνετε εσείς τίποτα για αυτό.
  3. Το περιβάλλον διαχείρισης της έκδοσης 8 είναι πιο εύκολο για τους χρήστες. Ο νέος wysiwyg editor έχει σχεδιαστεί ειδικά για το Drupal. Επίσης, οι αλλαγές μπορούν να γίνονται εύκολα, βλέποντας άμεσα το αποτέλεσμά τους.
  4. Η έκδοση 8 είναι πολύ πιο εύκολη στις αναβαθμίσεις και στις ενημερώσεις. Όταν θα κυκλοφορήσει η έκδοση 9 θα μπορείτε πολύ πιο εύκολα να μεταβείτε σε αυτήν. Επίσης, τα modules της έκδοσης 8 είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορούν να είναι συμβατά με επόμενες εκδόσεις του Drupal.
  5. Η έκδοση 8 είναι σχεδιασμένη για το μέλλον και δίνει δυνατότητα πρόσβασης στο περιεχόμενο σε οποιαδήποτε συσκευή, όπως ένα έξυπνο ψυγείο! 

Τα βήματα της αναβάθμισης του Drupal από την έκδοση 7 στην έκδοση 8 είναι σε γενικές γραμμές τα παρακάτω:

  • Καταγράφουμε όλα τα modules που χρησιμοποιούμε στο site μας. 
  • Παίρνουμε backup το site. Και τη βάση δεδομένων αλλά και όλα τα αρχεία του site. Αντιγράψτε ολόκληρο το site στον υπολογιστή σας.
  • Εγκαθιστούμε μια καινούρια καθαρή έκδοση Drupal 8. Καλό θα ήταν η εγκατάσταση να γίνει σε μια άλλη θέση και όχι να διαγράψουμε το παλιό site μας για να εγκαταστήσουμε στον ίδιο χώρο το καινούριο!
  • Εγκαθιστούμε όλα τα modules που είχαμε, στην έκδοση 8. Ίσως να μην μπορέσετε να τα βρείτε όλα όσα είχατε στην έκδοση 8. Επιλέξτε κάποιο άλλο αντίστοιχο, αν υπάρχει, για τις ίδιες λειτουργίες.
  • Επαναφέρουμε το site μας από το backup στη νέα έκδοση μέσω του οδηγού που εμφανίζεται στο www.mywebsite.com/upgrade.

Πόσο εύκολη είναι η διαδικασία αναβάθμισης του Drupal από την έκδοση 7 στην έκδοση 8;

Αν το site σας είναι απλό, τότε η διαδικασία αναβάθμισης θα είναι εύκολη. Η σύνδεση με την βάση δεδομένων θα γίνει πολύ εύκολα για να μεταφερθούν τα δεδομένα και η αντιγραφή των αρχείων θα είναι σχετικά απλή.

Αν όμως είναι πολύκλοκο, ίσως να έχετε για παράδειγμα πολλά modules εγκατεστημένα, τότε η αναβάθμισή του δεν θα είναι εύκολη.

Πιθανόν, αρκετά από τα modules που χρησιμοποιείτε να μην έχουν αντίστοιχη έκδοση 8. Θα χρειαστεί να βρείτε κάποιο άλλο τρόπο για τις λειτουργίες που θέλατε να έχει το site σας, ή να προγραμματίσετε εκ νέου τα modules που είχατε δημιουργήσει! Ίσως αρκετό περιεχόμενο που δεν μεταφέρθηκε σωστά στη νέα έκδοση, να χρειαστεί να το μεταφέρετε με αντιγραφή και επικόλληση. Γι αυτό, μέχρι το τέλος της διαδικασίας θα ήταν χρήσιμο να μπορείτε να βλέπετε και τα δύο site. Και το παλιό και το καινούριο. Να στήσετε το καινούριο για παράδειγμα τοπικά στον υπολογιστή σας ή σε μια άλλη θέση στο διαδίκτυο.

Αν χρειάζεστε βοήθεια για να αναβαθμίσετε το δικό σας website Drupal, επικοινωνήστε μαζί μας.

Καλή επιτυχία στις προσπάθειές σας!

 

Categories: