8 Πράγματα που Πρέπει να Ξέρετε για τους Ανθρώπους

Το να καταλαβαίνεις τους ανθρώπους είναι πολύ σημαντικό, για τους δημιουργούς e-learning. Το ενδιαφέρον σας για το γιατί οι εκπαιδευόμενοι δρουν με συγκεκριμένο τρόπο, θα βελτιώσει την ποιότητα των online μαθημάτων που δημιουργείτε. Τα διαδικτυακά μαθήματα θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις συνήθειες και τις τάσεις των ανθρώπων, προκειμένου να είναι πιο σχετικά με αυτούς, να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και να είναι χρήσιμα.

1. Στους ανθρώπους αρέσουν οι άνθρωποι

Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στους ανθρώπους που γνωρίζουν, νομίζουν ότι γνωρίζουν, ή μοιάζουν με κάποιους που γνωρίζουν. Ενσωματώνοντας εικόνες, μηνύματα από leaders, γραφικά που αντανακλούν το προφίλ του εκπαιδευόμενου, κάνετε το εκπαιδευτικό υλικό πιο ελκυστικό, πιο ενδιαφέρον και πιο αποτελεσματικό. 

2. Στους ανθρώπους αρέσουν οι ιστορίες

Μπορείτε να συσσωρεύετε πληροφορίες, αλλά η παράθεση πληροφοριών γίνεται πιο αποτελεσματικά μέσα από ιστορίες που καθοδηγούν το νόημα εκεί που πρέπει. Οι εκπαιδευόμενοι μπορεί να μην καταλάβουν καλά το νόημα κάποιων πληροφοριών, αλλά σίγουρα θα καταλάβουν το νόημα μιας ιστορίας. Οι ιστορίες δημιουργούν συναισθηματική ανταπόκριση και πυροδοτούν το κέντρο μνήμης του εγκεφάλου ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική τη μάθηση. 

3. Χρησιμοποίησέ το για να μην το ξεχάσεις

Σε όλη μας τη ζωή, ο εγκέφαλος "ξεχνά" γνώσεις που δεν τις χρησιμοποιεί συχνά, προκειμένου να δώσει περισσότερο χώρο στις πιο χρήσιμες. Το αποτελεσματικό e-learning πρέπει αυτό να το λαμβάνει υπόψη. Πρέπει να γίνονται συχνές επαναλήψεις, να εφαρμόζεται άμεσα η γνώση και να συνδέεται με γνώσεις που ήδη υπάρχουν.

4. Οι άνθρωποι κρίνουν τα βιβλία από το εξώφυλλο

Παρά τις καλύτερές μας προθέσεις, οι άνθρωποι κρίνουν σε δευτερόλεπτα και παίρνουν αποφάσεις, ανάλογα με το πώς φαίνεται κάτι ή πώς τους κάνει να αισθάνονται. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και να επιλέξουμε προσεκτικά τις εικόνες, τις γραμματοσειρές, την πλοήγηση, στην πρώτη επαφή του εκπαιδευόμενου με το εκπαιδευτικό μας υλικό, προκειμένου να τον κερδίσουμε. 

5. Στους ανθρώπους αρέσει η οργάνωση

 Οργανώστε κατάλληλα το εκπαιδευτικό υλικό ώστε να βοηθήσετε τους εκπαιδευόμενους να μάθουν και να μη χαθούν στις πληροφορίες που τους μεταδίδετε.  

6. Στους ανθρώπους αρέσουν οι εκπλήξεις

Οι εκπλήξεις είναι διασκεδαστικές και συναρπαστικές. Μια αποτελεσματική σχεδίαση e-learning, θα πρέπει να αναζητά νέες μεθόδους, ώστε να παρουσιάζονται με ενδιαφέροντα τρόπο, πληροφορίες που ίσως είναι βαρετές και επαναλαμβάνονται. Το στοιχείο της έκπληξης θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Προσοχή βέβαια στις ισορροπίες!

7. Οι άνθρωποι φιλτράρουν τις πληροφορίες

Η ικανότητα του εγκεφάλου να φιλτράρει τις πληροφορίες που δέχεται, μας προστατεύει, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να συγκρατήσουμε όλες τις πληροφορίες που δεχόμαστε καθημερινά. Σημαντικά σημεία του e-learning θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι δεν θα περάσουν απαρατήρητα. Δώστε τους μεγαλύτερο μέγεθος, διαφορετικό χρώμα, προσθέστε κινούμενη εικόνα, ώστε να τραβήξετε την προσοχή των εκπαιδευομένων σε αυτά.

8. Στους ανθρώπους αρέσει να πετυχαίνουν

Είναι ωραία να καταφέρνεις κάτι, να πετυχαίνεις ένα στόχο. Η αποτελεσματική σχεδίαση του e-learning θα πρέπει να παρέχει συνεχώς ανατροφοδότηση σχετικά με την πρόοδο των εκπαιδευομένων. Τι έχουν μάθει, ποιους στόχους έχουν πετύχει. Η παροχή αυτής της πληροφορίας θα τους δώσει κίνητρο να συνεχίσουν, έτσι ώστε να πετύχουν περισσότερα!

 

Πηγή:

SHIFT's eLearning Blog