Τα MOOCs στο OpenEducation.GR

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ MOOCS

MOOCs σημαίνει Massive Open Online Courses, δηλαδή μαζικά, ανοικτά, διαδικτυακά μαθήματα.

Τα MOOCs ξεκίνησαν το 2008, αλλά έγιναν διάσημα το 2012 με την ίδρυση των Coursera και Edx από φημισμένα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως το Stanford, το MIT και το Harvard. Σήμερα πραγματοποιούνται χιλιάδες MOOCs σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, MOOCs διοργανώνονται από το Mathesis, των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά των MOOCs είναι:

  • Μπορεί να τα παρακολουθήσει οποιοσδήποτε, αρκεί να μπορεί να συνδεθεί στο Internet.
  • Τα μαθήματα έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης και λήξης. Η διάρκεια είναι μερικές εβδομάδες.
  • Η επίδοση των εκπαιδευόμενων αξιολογείται με εργασίες και αυτόματα Quiz. Λόγω του μεγάλου πλήθους των εκπαιδευόμενων, δεν είναι δυνατή η βαθμολόγηση των εργασιών από τους εκπαιδευτές. Γι αυτό γίνεται από τους εκπαιδευόμενους μεταξύ τους, σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια.
  • Η εκπαίδευση είναι δωρεάν προς όλους, αλλά οδηγεί σε πιστοποίηση η οποία δίνεται κατόπιν αμοιβής.

MOOCS ΣΤΟ OPENEDUCATION.GR

Στο OpenEducation.GR, τα μαθήματα είναι ανοικτά προς όλους, οποιαδήποτε στιγμή. Σε συγκεκριμένη όμως χρονική περίοδο, όπως από 1 - 31 Οκτ 16, διοργανώνεται MOOC.

Κατά την περίοδο αυτή:

  • Ο καθηγητής είναι παρών. Κάθε εβδομάδα, καθορίζει τους εκπαιδευτικούς στόχους που πρέπει να ολοκληρωθούν. Καθημερινά είναι Online, συμμετέχει στις συζητήσεις, λύνει τις απορίες των εκπαιδευομένων. Παρακολουθεί την πορεία της εκπαίδευσης και φροντίζει για την επιτυχία της.
  • Οι εκπαιδευόμενοι που θέλουν να συμμετέχουν, πρέπει να εγγραφούν στο MOOC. Να μελετήσουν με δική τους ευθύνη, να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις απαιτούμενες εργασίες και να αξιολογήσουν άλλους εκπαιδευόμενους. Η επίδοση των εκπαιδευόμενων αξιολογείται με πόντους από το σύστημα και με Star Voting από τους άλλους εκπαιδευόμενους στις εργασίες τους. Η επίδοση αυτή είναι ορατή στη σελίδα του κάθε εκπαιδευόμενου.

Το Drupal Developer Open Badge του OpenEducation.GR είναι η σύγχρονη ψηφιακή πιστοποίηση που δίνεται δωρεάν σε όσους παρακολούθησαν με επιτυχία τα μαθήματα.

Εγγραφείτε στο MOOC DRUPAL!

 

Διαβάστε περισσότερα στην παρακάτω παρουσίαση, για τα MOOCs: